“Υπάρχουν ιστορίες που βαραίνουν και υπομένουν στωικά την κατάλληλη στιγμή για να βγουν στο φως” της Κατερίνα Σιδέρη

Βρισκόμαστε στην Κρήτη, στον ιππικό όμιλο Καρτερού, όπου μια ξαφνική πυρκαγιά θα φέρει στο φως έναν σκελετό νεαρού άνδρα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ο οποίος έχει πεθάνει εδώ και σχεδόν 80 χρόνια.

Ιδιοκτήτες του ομίλου είναι η Κασσάνδρα και ο Κώστας και αυτό το διάστημα φιλοξενούν τη ξαδέρφη της Κασσάνδρας, Εύα, μια γυναίκα που μετά από ένα ατύχημά της έχει κινητικά προβλήματα, μια γυναίκα που δείχνει ψηλομύτα και ακατάδεκτη αλλά δεν είναι, μια γυναίκα ευάλωτη που κλείνεται συνεχώς στον εαυτό της, αφήνοντας εκτός την αγάπη και τον έρωτα.

Ο Εκίμ, ένας αραβικός επιβήτορας είναι το αγαπημένο της άλογο, με το οποίο μπορεί να αφήνεται ελεύθερη και πάνω στη ράχη του να ταξιδεύει. Επιστάτης του ομίλου, είναι μια ακόμη πονεμένη ψυχή, ένας άνδρας που πρόωρα έχασε τη γυναίκα του και ζήτησε καταφύγιο στην Κρήτη. Ένας άνδρας λιγομίλητος, ντόμπρος και δυναμικός, ο Λουκάς, θα έρθει κοντά με την Εύα και θα προσπαθήσουν μαζί να λύσουν τον γρίφο που κρύβει το μενταγιόν με την ασπρόμαυρη φωτογραφία που απρόσμενα βρίσκεται μέσα στα αποκαΐδια. 

Η βόλτα στον Γιούλτα το ιερό βουνό, η αγενέστατη νονά που κανείς δεν ξέρει το όνομά της και η οικογένεια Βιττωράκη που κρατά γερά την άκρη του νήματος της ιστορίας, θα αφεθούν στην Άννα Φωτίου, που με τον ποιητικό της λόγο και τη γάργαρη γραφή θα ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας και θα μας παρασύρει στη δύνη της. Το βιβλίο ταξιδεύει στο παρελθόν της Κρήτης και στην ιστορία της και μας αποκαλύπτει μυστικά και γεγονότα που έλαβαν χώρα, χρόνια πριν.

Ο άρχοντας Σήφης Βιττωράκης, έχει τρία παιδιά. Τον Νικόλα, έναν φιλόδοξο και αψύ νέο, τον όμορφο και καλοσυνάτο Μίνω και την Ελένη μια πεισματάρα και εγωίστρια νεαρή που τα μάτια της έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Μια ιστορία που ξεκινά το 1937, μια προσβολή, μια βεντέτα που λίγο θέλει για να ξεσπάσει, μια αυτόνομη δικαιοσύνη που επικρατεί σαν άγραφος νόμος, ο σασμός, ο γάμος με τη λάθος νύφη, η Ειρήνη που μπορεί να είναι άσχημη, μα γίνεται αγαπητή με τον καλό της χαρακτήρα, ο έρωτας ανάμεσα στον Μίνω και τη Κατερινιώ, κόρη του Δημήτρη Σαμπροβαλάκη, ο τρύγος, τα έθιμα του γάμου και η δοκιμή του κρασιού είναι όλα όσα θα διαβάσουμε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του ΄40 και ανατρέψει όλο τα δεδομένα.

Ισορροπίες που διαταράσσονται, άνθρωποι που δε γυρίζουν πίσω ίδιοι, έρωτες που γεννιούνται και άλλοι που σβήνουν άδοξα, φρίκη, πόνος και προσμονή, θα εναλλάσσουν το σκηνικό και θα φορτίζουν τον αναγνώστη για την συνέχεια της ιστορίας.

Θα διαβάσουμε για ένα μπαούλο σε αμπαρωμένα όπλα, για το σχέδιο Ερμής, την ημερομηνία προδοσίας της Κρήτης, τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, την 5η μεραρχία των Κρητικών, την αντίσταση που θα κερδίσει τον Μίνω, το τσιράκι των Γερμανών Κοσμά που η αλαζονεία του δεν έχει όρια, το θανατηφόρο χτύπημα με βαριοπούλα αλλά και τη Μελίνα, αδερφή της Ειρήνης που εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός την κατάλληλη στιγμή. 

Το βιβλίο είναι πολύκροτο και κρατά την αγωνία του αναγνώστη στο ζενίθ. Η μικρή Εβραία Ρεβέκκα που έχει κλέψει μια καρδιά, το φιάσκο μιας ανταρσίας, ο καλοκάγαθος Ιταλός Τζουζέπε, τα αποτρόπαια εγκλήματα των φυλάκων της Αγιάς, ένα μωρό σχεδόν γυμνό κρυμμένο σε έναν μπόγο με ρούχα, το ατμόπλοιο Τάναϊς και ο υγρός θάνατος που το συνοδεύει, μια φωτιά που καίει τα κατάλοιπα του παρελθόντος και μια νέα οικογένεια με τρία διαφορετικά μέλη που θα καταφύγει στην Ιταλία, είναι μερικά μυστικά που αποκαλύπτει η νονά στην Εύα και τον Λουκά, όταν οι τελευταίοι την επισκέφτηκαν για να τη ρωτήσουν πληροφορίες σχετικά με το μενταγιόν. 

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Άννας Φωτίου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:

…ζωή δεν είναι ότι σου συμβαίνει, είναι το πώς χειρίζεσαι αυτό που σου συμβαίνει…

Υπάρχουν ιστορίες που βαραίνουν και υπομένουν στωικά την κατάλληλη στιγμή για να βγουν στο φως. Όταν όμως βγουν, σκορπούν στο πέρασμά τους θύελλες μα αλαφραίνουν την ψυχή τόσο πολύ, που βγάζει φτερά και πετά ελεύθερη. Δε θα προβώ σε περεταίρω αποκαλύψεις. Ήδη είπα πολλά. Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί γιατί είναι σε θέση να ταξιδέψει τον αναγνώστη, να τον τροφοδοτεί με αγωνία και φυσικά στο τέλος να τον αποζημιώσει.

Κατερίνα Σιδέρη

Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη, της Άννα Φωτίου | τοβιβλίο.net (tovivlio.net)

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *