“Ποια τελικά είναι η αρχόντισσα της λίμνης;” της Κατερίνας Σιδέρη

Στο βιβλίο της Δήμητρας Τράκα, οι ήρωες είναι αρκετοί. Άλλοι θα καταφέρουν με τον χαρακτήρα τους να μας συγκινήσουν και να συμπάσχουμε μαζί τους και άλλοι, ελάχιστοι μπορώ να πω, θα μας θυμώσουν με τις πράξεις τους και θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας.

Η Μυρσίνη Παπαδροσοπούλου, σπουδάζει ζωγραφική στο Παρίσι, έχει μια παράνομη ερωτική σχέση και μένει απρόσμενα έγκυος. Στο πλάι της θα σταθεί η οικιακή βοηθός της Κριστίν και ο σοφέρ της Πιέρ, που με διακριτικότητα και αγάπη θα τη βοηθήσουν να γεννήσει το παιδί της. Η Μυρσίνη, γόνος μιας ευκατάστατης οικογένειας από την Καστοριά, τηρεί ημερολόγιο μέσα στο οποίο ξεδιπλώνει πτυχές της ζωής της, το οποίο θα καταλήξει στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζει τίποτα για την ύπαρξή του.

Ο Δαμιανός, με μόνο εφόδιο το όνομά του, θα φύγει κρυφά από το πατρικό του σπίτι και μετά από περιπλανήσεις θα βρεθεί στην Πάργα. Μια αμνησία του στερεί τη προγενέστερη ζωή του, αλλά μια συζήτηση που θα ακούσει άθελά του, θα τον οπλίσει δύναμη να φύγει από την Καστοριά και την αγαπημένη του λίμνη και να βρει καταφύγιο πλάι σε δυο φιλήσυχους ηλικιωμένους που θα μοιραστούν μαζί τους τόσο το σπίτι τους, όσο και την αγκαλιά τους.

Ο κυρ-Μήτσος και η κυρά-Μαρία θα περιθάλψουν τις πληγές της ψυχής του Δαμιανού και δίπλα τους θα βρει αγάπη και στοργή. Η ευχάριστη νότα στη ζωή του, θα είναι η γνωριμία του με την Καλυψώ, μια νέα και όμορφη κοπέλα, που έχει πονέσει πολύ από τον έρωτα και δυστυχώς της μέλλει να πονέσει ξανά, όταν θα απωλέσει για δεύτερη φορά, τον άνθρωπο που αγάπησε.

Ο Δαμιανός μαζεύει δύναμη και χρήματα, αφήνει στην άκρη απωθημένα, πληγές και τους «γονείς» που απέκτησε και με σύμμαχο τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για τη γοργόνα Καλυψώ που θα τον συντροφεύει σε κάθε του βήμα, ξεκινά το ταξίδι του για τη χώρα των χιλίων λιμνών, τη Φιλανδία.

Ο Φάνης, αδερφός του Δαμιανού, ένας αδυσώπητος, φιλοχρήματος, άπληστος και απερίσκεπτος άνδρας που μισεί τον αδερφό του, επικαρπώνεται όλη την περιουσία της οικογένειας που ασχολείται με την κατεργασία δερμάτων και τη δημιουργία περίτεχνων γουναρικών, λειτουργεί παράνομα, αγαπά τον τζόγο και το εύκολο χρήμα και πατά επί πτωμάτων για την απόκτησή του.

Ο Όλιβερ Κινούνεν, ένας αγέλαστος, ιδιότροπος, σωστός πατέρας για την κόρη του Κίρσι και άριστος επιχειρηματίας που συνεργάζεται με τον Αλέξανδρο Χαντζάρα, θα βρεθεί στο δρόμο του Δαμιανού και θα συνδεθεί μαζί του με δεσμούς δυνατούς, που όμως μπορούν να σπάσουν.

Οι βασανιστικές σιωπές, τα όνειρα που προσπαθούν να αφυπνίσουν, ο Τόμυ ένας παμπόνηρος αχθοφόρος, η ασημί γούνα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγοραστών, τα αξέχαστα Χριστούγεννα του 1925, η λαθραία διακίνηση προϊόντων, η επαγγελματική άνοδος, ένα πικνίκ πλάι σε μια όμορφη λίμνη, ένα γράμμα με αποδέκτη τον Στέφανο πατέρα του Δαμιανού και του Φάνη, έναν καλοκάγαθο άνδρα που διακαώς αναζητά τον χαμένο γιο του, η άτυχη Μαργκό, ένα ταξίδι στη Ρωσία, ο Εμίλ, ιδιοκτήτης γκαλερί στο Παρίσι, τα βρωμερά καταγώγια της Καστοριάς, μια παράνομη επιχείρηση σε ένα ξέφωτο στο δάσος και η παραμορφωτική αρθρίτιδα, είναι μερικά από τα συγκλονιστικά γεγονότα που συνδέουν τους ήρωες του βιβλίου.

Ποιος υπογράφει με το ψευδώνυμο «Renard”;

Ποιος φορά ένα χρυσό στέμμα διακοσμημένο με κατάλευκες πέρλες και γιατί;

Ποια θα ακολουθήσει τον εγκλεισμό της σε μοναστήρι;

Ποια αγαπά παράφορα τον Ντέμιαν και ποια περιμένει την επιστροφή του Δαμιανού, μαραζώνοντας μέρα με τη μέρα;

Ποια τελικά είναι η αρχόντισσα της λίμνης;

 

Ένα βιβλίο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ένα βιβλίο που η θεά Νέμεσης θα λάβει δράση και θα αποδώσει ευθύνες και δικαιοσύνη, ένα βιβλίο που σε καθηλώνει τόσο με την τροπή του, όσο και με την τελική έκβαση της ιστορίας του.

…οι όρκοι δυο ανθρώπων είναι άχρηστοι, όταν η μοίρα έχει ήδη αποφασίσει γι’ αυτούς …

της Κατερίνας Σιδέρη

Η αρχόντισσα της λίμνης, της Δήμητρας Τράκα | τοβιβλίο.net (tovivlio.net)

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *