Η Κατερίνα Σιδέρη γράφει για το βιβλίο “Το πέπλο της μοίρας” της Ελένης Βαηνά

Το πέπλο της μοίρας, έχει τυλίξει μια γενιά γυναικών, αλληλένδετα συνδεδεμένες μεταξύ τους, σαν κρίκους μιας αλυσίδας που η μια μεταλαμπαδεύει στην άλλη, γνώσεις, στοιχεία του χαρακτήρα τους και ένα κομμάτι από την αύρα τους.

Η Ηλέκτρα, είναι ένα συνονθύλευμα χαρακτηριστικών. Τελειομανής, δραστήρια, δημιουργική, αισιόδοξη, μαχητική, χαμογελαστή που λατρεύει να ζει το τώρα, χωρίς να το αφήσει να χαθεί στα άδυτα του χρόνου. Είναι παντρεμένη με τον Νίκο και έχει δύο παιδιά από τον πρώτο της γάμο, τον Αλκίνοο και τη Νεφέλη.

Ένα απρόσμενο εγκεφαλικό επεισόδιο που θα αφήσει πίσω του ένα αιμάτωμα, θα την αναγκάσει να μείνει αρκετό διάστημα σε καταστολή, δίνοντάς της την ευκαιρία, να ταξιδέψει στο χρόνο και να περιηγηθεί σε άγνωστους τόπους, παρατηρώντας τις ζωές ανθρώπων μιας μακρινής εποχής.

Παράλληλα με τη ζωή της Ηλέκτρας, ξεδιπλώνεται η ζωή της δούκισσας Έλενα Αλεξέγιεβνα, της γαλαζοαίματης εγκύου που τον Οκτώβριο του 1917, στον πόλεμο ανάμεσα στον Τσάρο της Ρωσίας και τους Μπολζεβίκους, βρέθηκε αβοήθητη να γεννά το παιδί της, ενόσω στα σκαλιά του πύργου τους, ο άνδρας της Νικολάι, άφηνε την τελευταία του πνοή.

Η Έλενα γεννά τη Σεσίλ και λίγο καιρό αργότερα, αποχαιρετά την Αγία Πετρούπολη για να ζήσει στη Βουδαπέστη, στο πλευρό της θείας του Νικολάι που η τελευταία την αγκαλιάζει με περίσσεια στοργή και αγάπη. Μετά την περίοδο πένθους, η Έλενα θα παντρευτεί τον ισχυρό Γάλλο Ζαν Ζακ ντε Ρισελιέ και θα μετακομίσει στο Παρίσι. Τα πρώτα χρόνια θα ζήσει μια ήρεμη, συμβατική και σχεδόν συντηρητική ζωή, αλλά όταν στο δρόμο της βρεθεί ο έρωτας, θα φέρει μαζί του απρόσμενες συμφορές και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο Σεργκέι, ένας φτωχός και έκπτωτος πρίγκηπας που τριγυρνά στα σαλόνια της γαλλικής αριστοκρατίας, ένας ληστής που δολοφονεί έναν απατημένο σύζυγο, ένας ξέφρενος καλπασμός που θα οδηγήσει τον αναβάτη στο μοιραίο, ένας θάνατος μιας τρελαμένης ψυχής, μια 17χρονη κόρη που χρειάζεται αγάπη και φροντίδα, μια μοιχαλίδα τιμωρημένη από τη θεία Δίκη, ένας εργένης Κατακουζινός, μια σφαίρα που ίσως και να προοριζόταν για άλλον, αλλά και ο κομμουνιστής Άγης, θα διανθίσουν πολύπλευρα την ιστορία και θα προσδώσουν έντονα στον αναγνώστη την αγωνία της συνέχειας, στην ταραγμένη Αθήνα που έχει καταβάλει η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ποιος είναι ο Ιγνάτιος Θέμελης, ο Γιώργος Τουρσουνίδης, ο Χριστουδουλάτος και ο Σκουρλέτης;

Πώς εμπλέκεται στην ιστορία η Ελίζαμπεθ Κατσιμίδη και η Σούλα;

Τι σχέση μπορεί να έχει η Σεσίλ, ο Γιώργης, η Ανθούλα και η Μαριγώ;

Ποια γυναίκα πέρασε δυστυχισμένα παιδικά χρόνια γεμάτα φτώχεια και ανέχεια;

Ποια έζησε έντονη ζωή, χωρίς τσιγκουνιές;

Τι γίνεται όταν μια ανεπιθύμητη κύηση σου προσφέρει το θαύμα της μητρότητας;

Η εμπειρία της ύπνωσης, η λεύκη μια αυτοάνοση ασθένεια, το κέντρο αποκατάστασης ασθενών, οι μεταθανάτιες εμπειρίες, η δια βίου μάθηση, το σπίτι δίπλα στη θάλασσα και η εμμονή να βρεθεί η άκρη του νήματος από την Ηλέκτρα, δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, πόσο μάλλον όταν η μοίρα παίζει ένα ύπουλο παιχνίδι εις βάρος των ζωών των ανθρώπων που θα μας απασχολήσουν κατά την ανάγνωση του μεστού αυτού βιβλίου.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Ελένης Βαηνά, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:

…όλοι γεννιούνται με μια αποστολή στον κόσμο αυτόν. Άλλος δίνει, άλλος παίρνει, όλοι πάντως, αναλόγως της συμπεριφοράς τους και τηρουμένων των αναλογιών, θα έρθει η ώρα να πληρώσουν…

Μπορεί η ανυπαρξία κεφαλαίων να μου δημιούργησε πρόσκαιρα μια αναστάτωση, όμως η τροπές της ιστορίας, η έξυπνη κεντρική ιδέα αλλά και οι πολύκροτοι χαρακτήρες των ηρώων, με αποζημίωσαν με το παραπάνω!

Κατερίνα Σιδέρη 

Το πέπλο της μοίρας, της Ελένης Βαηνά | τοβιβλίο.net (tovivlio.net) 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *