Η Ελένε Κίτσου γράφει για το βιβλίο «Στον αργαλειό της μοίρας»

Ποιος από τους δυο;

Σμύρνη, αρχές του 20ού αιώνα. Η Ζώγια μεγαλώνει μέσα σε μια ευτυχισμένη οικογένεια και ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της αρχίζει να εργάζεται στο εργοστάσιό του. Η ζωή της κυλά ήρεμα, ανέμελα. Ώσπου συναντά τον Μάνο, τον οποίο ερωτεύεται κεραυνοβόλα και δίνεται σε αυτόν με όλη της την ψυχή. Τότε είναι που τα εμπόδια και οι δυσκολίες κάνουν την εμφάνισή τους ανατρέποντας τα όνειρά τους. Από τη Σμύρνη θα βρεθεί «αιχμάλωτη» στο παλάτι του σεΐχη της Δαμασκού, στα βάθη της Ανατολής, κι από εκεί, κυριολεκτικά μιαν ανάσα πριν από τη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης, θα φύγει σαν κυνηγημένη για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά της στο μεταξύ έχει χαθεί, ενώ η κολλητή της φίλη, η Αγγελικούλα, έχει επιστρέψει στο Παρίσι, όπου ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Δίπλα της, βράχοι, εξακολουθούν να τη στηρίζουν η Βγενιώ, η παραμάνα της, και ο αμαξάς τους, ο κυρ Μανώλης.

Η Ζωή Οικονόμου στο μυθιστόρημά της «Στον αργαλειό της Μοίρας» εξυμνεί τον έρωτα και δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων που είναι ερωτευμένοι. Ως πού μπορεί κάποιος να φτάσει για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του και να μπορέσει να είναι μαζί με το ταίρι του; Κι όταν η μοίρα αλλιώς τα σχεδιάζει, οι άνθρωποι μπορούν να την ξεγελάσουν; Μέσα από γλαφυρές περιγραφές τόσο του ίδιου του έρωτα ως πράξη όσο και του μεγαλείου του η συγγραφέας καταφέρνει να κατασκευάσει ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που προσελκύει το γυναικείο κοινό. Ποια γυναίκα δε θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση της πρωταγωνίστριας;

Έρωτας, πάθος αλλά και περιπέτεια, αγωνία και πόνος μέσα από διαρκείς ανατροπές που συνεχώς αλλάζουν τη ροή της ιστορίας. Αναδρομική αφήγηση που φέρνει στο φως μυστικά, θαμμένα στα βάθη της ψυχής.

Χαρακτηριστική είναι η ντοπιολαλιά της Σμύρνης, που εμφανίζεται περισσότερο στους διαλόγους από την παραμάνα Βγενιώ –γνήσια Σμυρνιά και λαϊκός άνθρωπος–, και δίνει ξεχωριστό άρωμα στο βιβλίο.

Η καρδιά της Ζώγιας είναι δοσμένη στον Μάνο. Ένας άλλος άνδρας όμως θα γοητευτεί από τα πράσινα σμαραγδένια μάτια της και θα την ερωτευτεί. Τα ίχνη της μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή χάνονται και οι δύο άνδρες –ο καθένας για λογαριασμό του– την αναζητούν. Ποιος θα φτάσει πρώτος στην πόρτα της και πώς εκείνη θα τον δεχτεί;

Ελένη Κίτσου
www.diavasame.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *