“Ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα που μας βάζει σε μία διαφορετική τροχιά σκέψης” της Κυριακής Γανίτη

‘Όταν η αγάπη συγκρούεται με τη λογική και η φιλοδοξία με την ηθική, διαφορετικοί άνθρωποι που συνδέονται μεταξύ τους με έναν περίεργο τρόπο, καλούνται να επιλέξουν πώς θα πορευτούν. Και τότε στον διάβα τους συμπαρασύρουν αθώους και ένοχους…”

Από την αρχαιότητα έως καί τις μέρες μας, οι άνθρωποι αρέσκονται στο να δοκιμάζουν τις δυνάμεις καί τις αντοχές τους. Πειραματίζονται καί φτάνουν στα άκρα, πιστεύοντας πως θα καταφέρουν να φτάσουν την απόλυτη γνώση καί αθανασία. Λες καί μπορούν να αντικαταστήσουν τον θεό καί να γίνουν εκείνοι/ες στην θέση του μικρότεροι/ες, ή, μεγαλύτεροι/ες θεοί/ες. Άραγε, από πού προκύπτει όλη αυτή η επιθυμία; Προς τί όλη αυτή η αλαζονεία καί η έπαρση; Καί κυρίως με ποιο κόστος τόσο για εκείνους, όσο καί για τους γύρω τους; Η συγγραφέας Μαρία Χίου μέσα από το νέο της κοινωνικό μυθιστόρημα, με τίτλο ”ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ”, που κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Έξη, επιλέγει να θίξει το άνωθεν ζήτημα μέσα από ένα πλαίσιο που παντρεύει την επιστήμη της φυσικής, την ηθική, τις ανθρώπινες σχέσεις καί φύση με αρχαίες γνώσεις στο νησί της Σάμου…

”Είναι τόσο αθώοι και ανιδιοτελείς;”

Αυτό το ερώτημα θα πλανάται στον αέρα καθ΄όλη την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου καί της εξιστόρησης των γεγονότων, μέχρι που θα οδηγηθούμε στο φινάλε. Ναι, η συγγραφέας μας μεταφέρει στο νησί της Σάμου, όπου θα είναι η αφετηρία μας καί παράλληλα, θα βρεθούμε καί στην Αθήνα. Δύο τόποι, αλλά καί δύο χρόνοι (παρόν προσώπων καί παρελθόν) θα μας ”αγκαλιάσουν” καί θα μας επιτρέψουν να ”χαθούμε” μέσα τους καί να γίνουμε κι εμείς, με την σειρά μας, κομμάτι της πλοκής… Θα αντέξουμε κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, ή, όχι; 

”Σάμος, 1968. Ο θάνατος της Αναστασίας αναστατώνει τη μικρή τοπική κοινωνία. Ήταν αυτοκτονία ή δολοφονία; Ή, με κάποιον παράδοξο τρόπο, και τα δύο; Τι σχέση έχει ο Νικόλας, ο αρραβωνιαστικός της, και γιατί τη βρήκε πρώτος εκείνο το μοιραίο ξημέρωμα; Στο προσκήνιο επικρατούν συναισθηματικές εξάρσεις, ερωτικά διλήμματα και μοιραίες αποφάσεις. Όμως, ποιος μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από το ένοχο παρελθόν του; Ποιος έθαψε γεγονότα που η ζωή δεν έφερε, σε ανύποπτο χρόνο, στην επιφάνεια;” (Περίληψη οπισθοφύλλου) 

Η λογική έρχεται σε σύγκρουση με το συναίσθημα… Κι η ηθική με την μη ύπαρξη κανενός φραγμού, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός… 

Πόσο αξίζει, τελικά, η ανθρώπινη ζωή μπροστά στο προσωπικό όφελος; 

Με γραφή ρέουσα, κατανοητή καί απολύτως ρεαλιστική η συγγραφέας μας προσφέρει ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα που μας βάζει σε μία διαφορετική -μα εξίσου ενδιαφέρουσα τροχιά- σκέψης. Εγώ δηλώνω αρκετά ικανοποιημένη από τα όσα διάβασα καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.

Κυριακή Γανίτη 

ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (vivliovamon.blogspot.com)

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *