Η Έλσα Παζολίδου γράφει για το βιβλίο “Στην Ανατολή μίας ανάμνησης” της Νικολίας Πανίδου

Ο Ορέστης και η Ερωφίλη στα φοιτητικά τους χρόνια βίωσαν έναν νεανικό έρωτα. O καιρός πέρασε και ένα μυστικό θα τους φέρει κοντά, στην πόλη των Σερρών, εκεί που έζησαν αξέχαστες στιγμές.

Στην όμορφη αυτή φοιτητούπολη θα συναντηθούν ξανά και δεν μπορούν να το αποφύγουν γιατί η ίδια η ζωή αποφάσισε για αυτούς. Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά και οι αναμνήσεις χτυπούν την πόρτα τους. Πρέπει να ανακαλύψουν την αλήθεια!

Η Κλειώ, η αγαπημένη μου και πονεμένη ηρωίδα, ακολουθεί κατά πόδας και επιδιώκει να αλλάξει το μέλλον όλων. Τραγική φιγούρα, η οποία σε μια γωνιά της ψυχής της κρύβονται όλα όσα θα ήθελε να αποφύγει. Παρ’ όλη την άσχημη εξέλιξή της, βρίσκει τη δύναμη να την ωθήσει και να την οπλίσει με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να αντιδράσει. Κάτι που δεν είναι εύκολο…

Όμως, το νήμα του παρελθόντος επιβάλλεται να κοπεί. Έστω και με θάνατο!

Η συγγραφέας μας παρασύρει σε ένα ταξίδι όπου οι αναμνήσεις στοιχειώνουν τους ήρωές της. Καλούνται να αλλάξουν τη ρότα αυτού του ταξιδιού ώστε πλέον να ανασάνουν δίχως κρυφά σημειώματα, μυστικά τηλέφωνα και συναντήσεις. Ένας νησιώτικος προορισμός, η Σαμοθράκη, ενεργειακός τόπος γνωστός για την άγρια φυσική του ομορφιά και τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα, θα είναι το καταφύγιο εκείνο που θα προστατέψει την Ερωφίλη από τη σκληρή πραγματικότητα.

Είναι ένα βιβλίο με συχνές ανατροπές και με μια νότα αστυνομικής χροιάς μέσα του. Το παρελθόν κυνηγά το μέλλον και τα ηνία αρπάζει η ίδια η ζωή ώστε να επέλθει ισορροπία.

Ο έρωτας και η φιλία είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Παντού υπάρχει ο έρωτας! Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, στα όνειρά μας, στους φίλους μας, στην αγκαλιά μας… Είναι αυτός που παίρνει αποφάσεις για εμάς, αυτός που ξεκάθαρα μιλάει για εμάς, αυτός που ξεκάθαρα μας ζωντανεύει.

Όταν θα πιάσεις το βιβλίο αυτό στα χέρια σου και οι σελίδες θα προχωρούν, θα ξεπηδήσουν αναμνήσεις, εικόνες και συναισθήματα που έχεις σφραγισμένα στην ψυχή σου. Το παρελθόν σου θα λάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όμως, μη φοβηθείς… Δεν έχει σημασία αν είναι θετικές ή αρνητικές οι αναμνήσεις σου. Σημασία έχει ότι προσδιορίζουν παρόν και μέλλον αφού έρχονται από το παρελθόν σου. Γιατί η ζωή απαιτεί… Και απαιτεί να προχωρήσεις! Μην τις αφήσεις να σε στοιχειώνουν αλλά να σε συντροφεύουν!

Μπράβο!

Έλσα Παζολίδου (επιμελήτρια κειμένων – βιβλιοκριτικός)

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *