“Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί…” της Νεκταρίας Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Οι «Πέντε Χειμώνες» της Ευγενίας Βουτσινά Βασιλειάδου κυκλοφορούν  από τις Εκδόσεις ΕΞΗ και μας μεταφέρουν στη Σμύρνη του 1920, μια εποχή πριν από την καταστροφή της πόλης, γεμάτη ελπίδες και όνειρα που σύντομα θα βυθιστούν στο χάος και την καταστροφή.

Η κεντρική ηρωίδα, η Εριέττα, είναι μια νέα γυναίκα μεγαλωμένη σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Η ζωή της ανατρέπεται όταν η Σμύρνη καίγεται και χάνει τα πάντα. Ο ξεριζωμός την οδηγεί σε απόλυτη μοναξιά, αλλά, παρά τις δυσκολίες, η Εριέττα παλεύει να επιβιώσει και να διεκδικήσει όσα της άρπαξε βίαια η μοίρα. Η διαδρομή της είναι γεμάτη πόνο και ανατροπές, καθώς προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά της και να ανακτήσει χαμένες πατρίδες​. Το τέλος της διαδρομής με πόσες πληγές θα τη βρει;

Το «Πέντε Χειμώνες» είναι ένα βιβλίο που αναδεικνύει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος μέσα από την ιστορία της Εριέττας. Η γραφή της κυρίας Βουτσινά Βασιλειάδου είναι ζωντανή και συναισθηματική, καταφέρνοντας να μεταφέρει τον αναγνώστη στις τραγικές ημέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχηματισμένοι και πολυδιάστατοι, με την Εριέττα να ξεχωρίζει ως μια ηρωίδα που παλεύει για την επιβίωσή της και την αξιοπρέπειά της.

«Η Σμύρνη τεντωνόταν νωχελικά στον πρωινό ήλιο, σαν μια γυναίκα όμορφη, φιλήδονη που του έκανε νάζια. Εκείνος από την Ανατολή, από το βουνό Πάγο, την κοιτούσε γλυκά, σαν να ήταν ερωτευμένος μαζί της, και την έντυνε μέσα στα πιο όμορφα χρώματα. Φωτιά έπαιρνε ο ουρανός από τα ροζ, τα κόκκινα, τα βιολετιά, τα πορτοκαλιά και τα κίτρινα. Με την ανατολή του ηλίου η ζωή ξυπνούσε στη Σμύρνη, στις διάφορες γειτονιές της που απλώνονταν από το κέντρο και έφταναν μέχρι τα περίχωρα. Ο πληθυσμός της ήταν ένα μωσαϊκό από διάφορες εθνικότητες και θρησκείες».

Η πρωταγωνίστρια βουλιάζει ανάμεσα σε απωθημένα και απολεσθείσες πατρίδες. Η ιστορία συνδυάζει ιστορικά γεγονότα με την προσωπική πορεία της ηρωίδας, δημιουργώντας ένα συγκινητικό και εντυπωσιακό αφήγημα. Η πλοκή είναι γεμάτη ανατροπές και δυνατά συναισθήματα, κρατώντας τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Το βιβλίο καταφέρνει να αποδώσει με πιστότητα την ατμόσφαιρα της εποχής και την αγωνία των ανθρώπων που βίωσαν την καταστροφή και τον ξεριζωμό.

Συνοπτικά, οι «Πέντε Χειμώνες» είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί από όσους αγαπούν τα ιστορικά μυθιστορήματα και τις ανθρώπινες ιστορίες επιβίωσης και αντοχής.

Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Πέντε Χειμώνες – Ευγενία Βουτσινά Βασιλειάδου – Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών (thematofylakes.gr)

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *