Η Βασιλική Ευαγγελου – Παπαθανασίου συνομιλεί με την Ελπινίκη Καλαγκιά για το πρώτο της βιβλίο “Η Σφαγή του έρωτα”

Η Ελπινίκη Καλαγκιά είναι μία γυναίκα με βαθιά καλλιέργεια, γνώση και ευαισθησία.

Στο βιβλίο της “η σφαγή του έρωτα” γράφει όλα όσα άκουσε και μελέτησε για το νησί της, τη Χίο.

«Η σφαγή του έρωτα» βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έξη. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Συγκίνηση, ευτυχία και πληρότητα. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να αναγνωρίζεται η απόλυτα ατομική σου προσπάθεια. Είναι τιμή για εμένα να βλέπω “το παιδί μου” ντυμένο με τη φίρμα των Εκδόσεων ΕΞΗ να συμπεριλαμβάνεται στις βιβλιοθήκες των λάτρεων των μυθιστορημάτων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία ενός συγγραφέα, όταν βάζει την τελευταία λέξη σε κάθε συγγραφικό έργο;

Νομίζω το αν η επιλογή του να κλείσει με το συγκεκριμένο τρόπο ήταν η σωστή και κατ’ επέκταση αν θα αφήσει στους αναγνώστες την ίδια ικανοποίηση που αισθάνθηκε ο ίδιος ολοκληρώνοντας το έργο του.

Έχετε και ιστορικά γεγονότα στο μυθιστόρημα, πόσο χρόνο σας πήρε η έρευνα;

Το γεγονός ότι είμαι Χιώτισσα σε συνδυασμό με τις σπουδές μου στην Ιστορία βοήθησαν στο να μη χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα όσον αφορά στην έρευνα. Οι αληθινές μαρτυρίες που συμπεριέλαβα στο μυθιστόρημα ήταν αυτές που χρειάστηκαν περισσότερη μελέτη και επαλήθευση. Όλη η συγγραφή διήρκησε ακριβώς ένα χρόνο.

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε για τη λέπρα;

Η επίσκεψή μου στο Λεπροκομείο του νησιού μέσα στην περίοδο της καραντίνας και φυσικά το γεγονός ότι εκεί διαδραματίστηκε ένα από τα πιο μελανά σημεία της σφαγής της Χίου. Είναι ένας χώρος που σου μιλάει από τη στιγμή που διαβείς το κατώφλι του και σε ταξιδεύει σε περιόδους όχι ευχάριστες αλλά όμως πολύ δυνατές. Τόσο πολύ που είναι αδύνατον να σε αφήσουν ασυγκίνητο.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία της ζωής της η ηρωίδα αδυνατεί να επωμιστεί το βάρος της αρρώστιας και θυσιάζεται για χάρη των ανθρώπων που αγαπά. Έχει δύναμη ο έρωτας;

Ο έρωτας έχει υπερδύναμη! Η τεκμηρίωση της απάντησής μου βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία, που θέλει τον Έρωτα θεό. Γιός της Αφροδίτης (θεά της ομορφιάς) και του Άρη (θεού του πολέμου) ερωτεύτηκε τη θνητή Ψυχή. Για να μπορέσουν να είναι μαζί, ο Δίας έκανε την Ψυχή αθάνατη προκειμένου να ζήσει στο πλευρό του αγαπημένου της. Άρα… για να παραμένει ζωντανή η Ψυχή του ανθρώπου, πρέπει να έχει δίπλα της τον Έρωτα.

Θα θέλατε να πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας;

Ανήσυχο πνεύμα θα με χαρακτήριζα. Ασχολούμαι με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά και μου αρέσει να ταξιδεύω.

Τι σας φοβίζει περισσότερο;

Το να συμβεί κάτι κακό στους ανθρώπους που αγαπώ.

Ποιο βιβλίο είναι το αγαπημένο σας;

Η πρώτη μου αγάπη, εφηβική και παντοτινή, «Η Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ. Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα και με έκανε να ερωτευτώ την ανάγνωση.

Τι μήνυμα στέλνετε στους αναγνώστες σας;

Να συνεχίζουν να “απατούν” το κινητό τους με το βιβλίο. Οι αναγνώστες είμαστε μια κατηγορία ανθρώπων που ξέρουμε να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα με τον πιο υγιή τρόπο. Προσωπικά μόνο με τη δική τους στήριξη θα μου δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσω να συνεισφέρω σε αυτές τις αποδράσεις δίνοντας με τις σελίδες μου δρόμους διαφυγής. Ευχαριστώ όλους όσους μου το επιτρέψουν αυτό!

Βασιλική Ευαγγέλου – Παπαθανασίου

Ελπινίκη Καλαγκιά :” η σφαγή του έρωτα” – femalevoice.gr 

 

 

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *