Η Ισμήνη Χαρίλα γράφει για το βιβλίο “Το τίμημα της αμαρτίας” της Άριας Σωκράτους

Ένα λάθος, που υποκινείται από τα συναισθήματα και αγνοεί τη λογική, οδηγεί σε ένα ντόμινο καταστροφικών εξελίξεων και βυθίζει στον πόνο και την απογοήτευση τους ήρωες του νέου βιβλίου της Άριας Σωκράτους, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έξη.

Πρωταγωνίστρια του αφηγήματος είναι η Ευγενία, μια εικοσάχρονη φοιτήτρια της Νομικής που αναγκάστηκε πολύ νωρίς να αναλάβει την ευθύνη της επιβίωσης της ίδιας και της μητέρας της, μετά τον θάνατο του πατέρα. Η ζωή της είναι ένας καθημερινός μαραθώνιος εξισορρόπησης έναντι των υποχρεώσεων της στο Πανεπιστήμιο και της εργασίας της ως σερβιτόρα σε ένα καφέ – εστιατόριο του Κολωνακίου. Τα νιάτα της, η ομορφιά της και η προοπτική απόκτησης του πτυχίου της δεν αρκούν για να λειτουργήσουν ως ασπίδες μπροστά στον καθημερινό εχθρό της κούρασης, της φτώχειας και του φόβου της αποτυχίας, αλλά ακριβώς τη στιγμή που τα αποθέματα αντοχής αρχίζουν να τελειώνουν, παρουσιάζεται η ευκαιρία που θα της χαρίσει χρήματα, φήμη και αγάπη. Παράλληλα, ωστόσο, θα ανοίξει και το σεντούκι με τα κρυμμένα μυστικά και όλα όσα θεωρούσε δεδομένα θα ανατραπούν, αφού η μητέρα της, ο αγαπημένος της, η εργοδότριά της, ο καθηγητής της και όλοι όσοι την περιβάλλουν θα της αποκαλύψουν αλήθειες που θα την τρομάξουν και θα αλλάξουν την προκαθορισμένη πορεία της.

Σταδιακά και μέσω της εξέλιξης της διήγησης, επισημαίνεται η άλογη αντιμετώπιση καταστάσεων που βασίζεται σε σπασμωδικές κινήσεις, καθώς και το χάσμα που δημιουργείται όταν οι άνθρωποι δεν τολμούν να δεχτούν την υπαιτιότητα των πράξεών τους και να αναγνωρίσουν τα λάθη τους.

Οι ήρωες διακρίνονται σε δυο κατηγορίες. Από τη μια πλευρά είναι αυτοί που καθοδηγούνται από το θυμικό, αγνοούν τις συμβουλές της λογικής και είτε προτεραιοποιούν το ατομικό τους όφελος, είτε αρνούνται να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα των απόψεων. Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που βρίσκονται ξαφνικά στη δίνη των ατοπημάτων των οικείων τους και εξαναγκάζονται να υπομείνουν τις συνέπειες.

Η δε κοινωνία στέκεται θεατής των γεγονότων, προσπαθώντας να ανακτήσει τα απωλεσθέντα όριά της, βουτηγμένη στην υποκρισία των νεόπλουτων εκπροσώπων της και του εκφυλισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όπως και στο έργο της «Τα δάκρυα της Σιωπής» και βασιζόμενη στην έρευνα που έχει κάνει γύρω από το θέμα, η Σωκράτους θίγει το ζήτημα της εμπορίας λευκής σαρκός και ναρκωτικών, καθώς και τις δραστηριότητες παράνομων κυκλωμάτων που δεν διστάζουν να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες νεαρών ατόμων.

Συνολικά επομένως το έργο δεν στέκεται απλώς στην ιστορία των αφηγηματικών προσώπων, αλλά την χρησιμοποιεί ως υπόβαθρο για να τονίσει τη σαθρότητα ενός κοσμικού σκηνικού που αποζητά τη λύτρωση, την κάθαρση και την απονομή δικαιοσύνης.

Ισμήνη Χαρίλα

www.writersgang.com

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *