Η Γεωργία Ρετετάκου γράφει για το βιβλίο «Το μερτικό των αγγέλων»

Το Βιβλίο αυτό με τράβηξε πρώτα από το τίτλο του και ύστερα φυσικά από το υπέροχο εξώφυλλο του. Αυτό όμως που με έκανε να το κλείσω βαθιά μέσα μου ήταν η υπέροχη ιστορία του, και οι υπέροχοι και ξεχωριστοί χαρακτήρες του. Οι ολοζώντανες περιγραφές του και η πληρότητα των συναισθημάτων του.
Ο Κωνσταντής ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου γεννήθηκε σε ένα προσφυγικό ψαροχώρι. Την ώρα που αυτός έπαιρνε την πρώτη του ανάσα η μητέρα του άφηνε την τελευταία δικιά της. Με την έλλειψη της μάνας αλλά και με την κρυφή ενοχή για τον χαμό της μεγαλώνει σε μια δύσκολη εποχή. Στα χρόνια της Κατοχής. Έχει όμως έναν φύλακα άγγελο δίπλα του την γιαγιά του Καλλιόπη που τον προστατεύει και του δείχνει τον δρόμο για την ζωή. Αλλά και ένα μεγάλο μυστικό θα τον φέρει κοντά σε μια μυστηριώδη και σκοτεινή γυναίκα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του.
Ο Κωνσταντής ανήσυχο πνεύμα νιώθοντας πως δεν τον χωράει ο τόπος του για να πετύχει στην ζωή του, θα καταλάβει νωρίς πως πρέπει να φύγει για να διεκδικήσει όσα η ζωή του χρωστάει. Αληθινός μαχητής λοιπόν θα διεκδικήσει το Μερτικό απο τα όνειρα στα οποία ποτέ δεν έδωσε όνομα ούτε θέλησε να γράψει προορισμό. Με οδηγό την ψυχή του και όχι το όνειρο του θα φύγει Μετανάστης στην Βαυαρία και από εκεί Ανθρακωρύχος στην Λιέγη. Θα παλέψει. Θα πετύχει νίκες αλλά και ήττες. Θα ζήσει ανθρώπινες απώλειες που θα του στοιχίσουν, αλλά και θα τον σκληρύνουν. Η δίψα του να συνεχίσει το ταξίδι και να μην εγκαταλείψει γυρίζοντας πίσω θα τον φέρει στο Παρίσι. Με άδεια τσέπη αλλά γεμάτη ψυχή εκεί θα συναντήσει τον έρωτα τον μεγάλο τον δυνατό. Τον έρωτα που θα τον στιγματίσει και θα τον φέρει απέναντι στο μεγαλύτερο ελάττωμα του τον εγωισμό του. Γιατί ο Κωνσταντής είναι δοτικός αλλά και φιλόδοξος μα πάνω από όλα εγωιστής και αυτός ο εγωισμός λειτουργεί πότε θετικά και πότε αρνητικά επάνω του και στους γύρω του.
Η Ζωή του θα κάνει πολλούς κύκλους ακόμα. Ο εγωισμός του θα κοντραριστεί σε καινούργιες και διαφορετικές συνθήκες μέχρι εκείνος να βρει τον πραγματικό στόχο της ζωής του και να διεκδικήσει το μοναδικό πραγματικό όνειρο της ζωής του.
Η ζωή είναι μοιρασιά. Έτσι ο Κωνσταντής θα μοιράσει την ζωή του ανάμεσα στην καρδιά του και στο όνειρο του. Μυστικά πάθη και πόθοι θα γυρέψουν τον ουρανό τους, αναζητώντας το μερτικό τους στην ευτυχία, αλλά και στην δικαίωση.
Με εξαιρετικό λόγο και με φοβερή διαβάθμιση της πλοκής. Με καταπληκτική σκιαγράφηση των ηρώων και εξαίρετη αποτύπωση της ατμοσφαίρας της εποχής που αναφέρεται. Ένα καθαρά ανθρωποκεντρικό Κοινωνικό μυθιστόρημα που το απόλαυσα με όλη μου την ψυχή. Οι ήρωες έχουν τέτοια δύναμη και τόσο ισχυρή υπόσταση που κατορθώνουν να εισχωρήσουν στην καρδιά και στο μυαλό μας. Η σοφία τους, το πείσμα, η υπερηφάνεια και η τόλμη τους. Τα λόγια και οι πράξεις τους μένουν για καιρό έντονα χαραγμένα εντός μας!!
Μια δυνατή ιστορία που η δύναμη της γραφής την εξυψώνει. Αλλά και ανυπέρβλητοι ήρωες που χαράσσονται βαθιά στον νου και την ψυχή σας.
Γεωργία Ρετετάκου
vivlionerga.blogspot.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *