Η Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου συνομιλεί με τη Γωγώ Ψαχούλια με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου “Το μυστικό της κόκκινης βροχής”

Το μυστικό της κόκκινης βροχής. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο κοινωνικό-αισθηματικό μυθιστόρημα, γεμάτο έρωτα και μυστήριο, που λούζεται στο φως, αλλά συγχρόνως βουλιάζει και στο σκοτάδι. Τρεις γυναίκες, η Δέσποινα, η Μόνικα και η Απολλώνια λαμβάνουν ένα απειλητικό σημείωμα και ένα παράξενο αντικείμενο από έναν άγνωστο αποστολέα που, από ότι φαίνεται, γνωρίζει ένα φοβερό μυστικό τους και απειλεί να τις καταστρέψει. Κατά τη συνάντησή τους και στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την άκρη του νήματος, πραγματοποιούν μία βαθιά βουτιά στο κοινό παρελθόν τους, τότε που παιδιά ακόμα σε ένα χωριό της Κρήτης, ζούσαν ξένοιαστα, ηλιόλουστα καλοκαίρια, γεμάτα χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, παιχνίδια, σκανταλιές, ξεγνοιασιά. Ταξιδεύουν νοερά στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας τους, όταν, αχώριστες πάντα, ζούσαν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και έχτιζαν όνειρα για μία καλύτερη ζωή. Μέχρι που εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ, ένα τραγικό γεγονός τις χώρισε και σημάδεψε τις ζωές τους για πάντα.
Στο δρόμο για την πραγματοποίηση των καταπιεσμένων ονείρων τους και την κατάκτηση των στόχων τους, πέρασαν πολλές περιπέτειες, έχασαν και κέρδισαν στον έρωτα, απέκτησαν χρήματα, αναγνωρισιμότητα, δόξα, εξουσία, μα δεν άγγιξαν την ευτυχία. Πάντα τις στοίχειωνε το μυστικό της κόκκινης βροχής.
Η Ελισάβετ είναι ένα κορίτσι που από μικρό παιδί μάταια ζητιανεύει την προσοχή και την αγάπη της μητέρας της. Όσο κι αν προσπαθεί να απελευθερωθεί, να σταθεί στα πόδια της, ν’ αγαπήσει και να αγαπηθεί, το άγριο παρελθόν και ένα σωρό από λάθη άλλων θα αιωρούνται πάνω από το κεφάλι της. Ακόμα και όταν επιτέλους θα γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα, θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα ενός άγνωστου για εκείνη παρελθόντος, καθώς ξεκινά ένα ντόμινο από αποκαλύψεις και ανατροπές που σχετίζονται με τα μυστικά των τριών γυναικών και έρχονται να γκρεμίσουν την ευτυχία της.

Μια εθιστική ιστορία, δεν μπορούσα να αφήσω το βιβλίο από το χέρι ως το τέλος. Τι σας ενέπνευσε;
Η συγγραφή της συγκεκριμένης ιστορίας είχε σαν έμπνευση ένα πραγματικό, τραγικό γεγονός που συνέβη πριν από αρκετά χρόνια στον ελλαδικό χώρο. Υπήρξε για πολλούς μήνες πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά κανάλια. Ήταν κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και προσωπικά είχα συγκλονιστεί από εκείνη την υπόθεση. Θέλησα λοιπόν να πλέξω μία μεγάλη ιστορία γύρω από ένα παρόμοιο περιστατικό και να τοποθετήσω τους ήρωές μου μέσα σε αυτό, να ζήσουν αυτή την εμπειρία, να νιώσουν έντονα συναισθήματα, να γεμίσουν με ενοχές να προσπαθήσουν να βρουν διέξοδο.

Στην αρχή πίστεψα ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με έντονες προσωπικότητες γυναικών όμως όχι έχει και αρσενικούς χαρακτήρες να πρωταγωνιστούν. Προτιμάτε να γράφετε για γυναίκες ή για άνδρες ήρωες;
Δεν προτιμώ να γράφω για γυναίκες. Απλά παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Επίσης, ίσως μου είναι πιο εύκολο, γιατί είμαι και η ίδια γυναίκα και φυσικά γνωρίζω καλύτερα την γυναικείο ψυχισμό. Άλλωστε, πίσω από την ιστορία κάθε γυναίκας κρύβεται κάποιος άνδρας: πατέρας, εραστής, σύζυγος, γιος, αδερφός. Επομένως, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα κάθε ηρωίδας μου έχουν σμιλευτεί, κατά μεγάλο μέρος, από τους άντρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της. Οι άντρες ήρωες του συγκεκριμένου βιβλίου υπήρξαν στην πραγματικότητα τα “κλειδιά” για όλα τα τραγικά γεγονότα, την πλοκή και την εξέλιξη αυτής της ιστορίας.

Μπορείς να θάψεις ένα μυστικό για πάντα;
Τείνουμε να πιστεύουμε πως ένα μυστικό δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί ποτέ αν εμείς οι ίδιοι δεν το αποκαλύψουμε. Όμως η ίδια η ζωή, μας έχει δείξει πως αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο όλα τα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια με ασύλληπτες πολλές φορές, τραγικές συνέπειες. Στην περίπτωση του βιβλίου μου, η αποκάλυψη ενός “θαμμένου” φαινομενικά μυστικού, είχε σαν συνέπεια πολύ μεγάλες ανατροπές στη ζωή όλων των ηρώων και των ηρωίδων και έφερε στο φως και άλλα κρυμμένα μυστικά που ποτέ κανείς δεν φανταζόταν. Ένα ντόμινο αποκαλύψεων πού συμπαρέσυρε όνειρα και ζωές ενόχων και αθώων.

Πολλοί ήρωες του βιβλίου σας βρίσκουν έναν άγγελο στη Γη για να τους βοηθήσει τις δύσκολες ώρες που περνάνε. Υπάρχουν άγγελοι στη γη;
Σίγουρα υπάρχουν “άγγελοι” στη γη αλλά είναι πολύ σπάνιοι. Αν έχει κανείς την τύχη να τους ανακαλύψει, τότε θα έχει τη βοήθειά τους, να προχωρήσει σε φωτεινά μονοπάτια, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Ελισσώ. Που θα είχε καταλήξει η ηρωίδα μου εάν δεν είχε γνωρίσει τον “αγγελο” με το όνομα Βερονίκη, τη στιγμή που ήταν γεμάτη απόγνωση, γεμάτη άσχημες εμπειρίες και ολομόναχη; Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι!

Πατέρας -τερας. Πως φτάνει ένας πατέρας να βιάζει το παιδί του;
Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο ένα τέτοιο γεγονός όμως δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα. Μία τραγική πραγματικότητα που συμβαίνει γύρω μας, κάτι που ακούμε συχνά στα δελτία ειδήσεων και μας πιάνει ανατριχίλα, θυμός και έντονη επιθυμία για δικαίωση. Μπορεί να είναι ένας πατέρας που δρα κάτω από την επήρεια ουσιών, μπορεί να είναι μία διαταραγμένη-διεστραμμένη προσωπικότητα, ή απλά να είναι ένας πατέρας-τέρας. Σε κάθε περίπτωση οι πληγές στην ψυχή του παιδιού είναι βαθιές και ανεξίτηλες.

Αποτυχημένοι γάμοι, γάμοι από συμφέρον, ομοφυλοφιλικές σχέσεις που καλύπτονται από ένα γάμο. Γιατί οι άνθρωποι δεν λέμε την αλήθεια;
Γιατί φοβόμαστε, γιατί δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών μας, γιατί νιώθουμε τύψεις γι’ αυτό που είμαστε, για αυτό που αισθανόμαστε, γι αυτό που επιθυμούμε και για αυτό που στοχεύουμε. Δεν έχουμε το θάρρος να είμαστε αληθινοί! Μας φαίνεται λοιπόν πως η απόκρυψη της αλήθειας είναι η πιο εύκολη λύση, όμως αυτό συνήθως, κάποια στιγμή, γυρίζει μπούμερανγκ και μας καταστρέφει.

«Αρπάζουμε την ευκαιρία κάθε στιγμή γιατί δεν υπάρχουν πάντα ευκαιρίες «Εσείς αρπάζετε τις ευκαιρίες που γεννά το μυαλό σας για να γίνουν ήρωες στα βιβλία σας;
Ναι, πάντα! Αρπάζω κάθε έμπνευση που μπορεί να γεννηθεί στο μυαλό μου ανά πάσα στιγμή και την σημειώνω μάλιστα, επιγραμματικά, για να μην την ξεχάσω. Γιατί η έμπνευση μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Στο δρόμο, στο μετρό, στη θάλασσα, στο κομμωτήριο…

Πόσο άδικο είναι για ένα παιδί να νιώθει ότι δεν το αγαπά η μάνα του;
Η έλλειψη της μητρικής αγάπης σημαδεύει την ψυχή του παιδιού για πάντα. Σε ολόκληρη τη ζωή του θα του λείπει κάτι, πολλές φορές χωρίς να γνωρίζει τι είναι αυτό και θα ψάχνει εμμονικά και απεγνωσμένα την αγάπη, τη στοργή, την τρυφερότητα και την αποδοχή σε άλλα πρόσωπα, σε άλλες αγκαλιές. Και όσο δεν βρίσκει τα παραπάνω, τόσο θα ψάχνει γιατί οι πληγές θα παραμένουν ανοιχτές. Η παραμέληση, η κριτική, η αδιαφορία οδηγούν σε έναν τραυματισμένο και δυστυχισμένο ενήλικα.

Έχει χρέη η ψυχή των ανθρώπων και πόσο μας φέρνουν τα χρέη αυτά αντιμέτωπους με δυσάρεστα γεγονότα;
Η ψυχή έχει τα δικά της μονοπάτια και όταν αυτά είναι γεμάτα από ενοχές, και χρέη τότε βαραίνει η ψυχή, κουράζεται, αρρωσταίνει, δεν αφήνει τον άνθρωπο να προχωρήσει μπροστά. Όλα τα χρέη της ψυχής πρέπει να εξοφλούνται για να υπάρξει χώρος για όμορφα πράγματα και νέες εμπειρίες.

Γράφετε κάτι νέο;
Έχω ήδη ξεκινήσει την συγγραφή ενός ιδιαίτερου-διαφορετικού ύφους μυθιστορήματος, μέσω του οποίου ευελπιστώ να στείλω πολλά ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία. Δεν θα είναι ένα εύπεπτο αισθηματικό μυθιστόρημα, αλλά μέσα από τους ήρωες της διπλανής πόρτας, οι αναγνώστες θα έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα του σήμερα, με τις αιτίες τους και τις συνέπειες τους. Έχω πραγματικά παθιαστεί με αυτό το νέο εγχείρημα μου. Θα τα πούμε προσεχώς…

Τι μήνυμα θα στείλετε στους αναγνώστες σας;
Να είναι ο εαυτός τους και να ακολουθούν πάντα το δρόμο της αλήθειας, που αν και πολλές φορές φαίνεται ο πιο δύσκολος, είναι ο πιο σίγουρος. Να στηρίζουν τις επιλογές τους και τα θέλω τους και να μάχονται για τα όνειρά τους.

Σας ευχαριστώ,
Γωγώ Ψαχούλια

 

Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου

www.femalevoice.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *