Η Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου συνομιλεί με τη Μαρθά Πατλάκουτζα για το βιβλίο «Το μερτικό των αγγέλων»

Η Μάρθα Πατλακουτζα πρόκειται για μια γυναίκα πολυπράγμων, εκλεπτυσμένη, με στοιχεία ευγενικού ανθρώπου και την αλήθεια ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Πιστεύει ότι όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπουµε τα πράγµατα και τη ζωή και μάς εκμυστηρεύτηκε ότι η έμπνευση δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα, αλλά απαιτεί εξ ολοκλήρου τον υπηρέτη της, που είναι ο εκάστοτε γραφιάς.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας και της συγγραφής; 

Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή ξεκίνησε από μία αναμέτρηση  με το τυχαίο, όπου οι ιστορίες στη σκέψη μου μπλέχτηκαν σε ένα καλοκαιρινό δείλι με ένα παραλίγο ατύχημα. Οι  ιστορίες στο μυαλό μου είχαν μεγαλώσει τόσο, που είχαν πια ανάγκη να αποκτήσουν τον δικό τους ζωτικό χώρο. Και τον απέκτησαν με ένα όμορφο σημειωματάριο και αρκετά βιβλία…

Η έμπνευση είναι πλανεύτρα ή πιστή και έμπιστη;
Η έμπνευση σίγουρα είναι μια μάγισσα πλανεύτρα, απαιτητική, εγωίστρια και κτητική. Δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα, αλλά απαιτεί εξ ολοκλήρου τον υπηρέτη της, που είναι ο εκάστοτε γραφιάς (κάπως έτσι βλέπω τον συγγραφικό εαυτό μου)

Πώς σταχυολογείτε τις απαραίτητες πληροφορίες όταν αυτές απαιτούνται για να συνδυάσετε τυχόν ιστορικά γεγονότα, τόπους και μυθοπλασία; 
Ένα βιβλίο που συνδυάζει ιστορικά γεγονότα, τόπους και μυθοπλασία απαιτεί μεγάλη έρευνα σε ιστορικές πηγές, αλλά και προσωπική επικοινωνία με πρόσωπα που έζησαν τα γεγονότα, όσο αυτό είναι εφικτό. Το «ψάξιμο» όμως δεν περιορίζεται σε αυτά τα εξωτερικά στοιχεία, αλλά και στο «ψάξιμο» της δικής σου ψυχής. Ο συγγραφέας είναι αναγκαίο να φωτίσει όλες τις ψυχικές διεργασίες που συνετέλεσαν στον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην εκάστοτε ιστορία και στην ουσία με κάποιο τρόπο οφείλει να ζήσει με τη σκέψη του τις ζωές των άλλων.

«Το μερτικό των αγγέλων», ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία: Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ;
«Το μερτικό των αγγέλων» είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017 από τις Εκδόσεις Έξη. Στον πρόλογο του βιβλίου μου έγραψα: « Όταν αποφάσισα να γράψω την ιστορία του Κωσταντή, ήξερα ότι έπρεπε να σμίξω την αλήθεια με το ψέμα, για να μην αφήσω πρόσωπα αγαπημένα να πληγωθούν και πάλι. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλησα να προστατέψω τους ήρωές μου, τους ανθρώπους που μου στάθηκαν στη ζωή και με οδήγησαν στο δικό μου ταξίδι. Ο Κωσταντής δεν προσπέρασε το χρόνο, απλά έζησε μέσα στις στιγμές με τον δικό του τρόπο, ψάχνοντας να βρει τον εαυτό του και προσπαθώντας να πολεμήσει τον εγωισμό που του κατέτρωγε τα σωθικά. Εγωισμός… ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου σε κάθε εποχή, σε κάθε συγκυρία. Μπορεί η ιστορία του να μοιάζει λες και βγήκε από τα παραμύθια, αλλά κάποιες φορές η ζωή μοιάζει πράγματι ψεύτικη και η μόνη της αλήθεια είναι τα όνειρά μας. Και ο Κωσταντής δεν δίστασε ούτε για μια στιγμή να τα κυνηγήσει διεκδικώντας το δικό του μερτικό. Δεν θέλησα ποτέ μου να τον κρίνω. Μόνο τον αγάπησα πολύ. Εύχομαι ολόψυχα να αγγίξει και τις δικές σας καρδιές».

Ο Κωνσταντής Θαλασσινός ένας αλήτης της καρδιάς. Τόλμησε, έζησε, πήρε το μερτικό του. Ο ήρωας είναι υπαρκτό πρόσωπο; Τον έχετε γνωρίσει;
O Κωνσταντής Θαλασσινός ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο που γνώρισα καλά, που θαύμασα και που μου έμαθε πολλά. Έχει φύγει από τη ζωή και πάντα θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Η Αιμιλία συγκεντρώνει πάνω της όλα τα προτερήματα. Η Αιμιλία γίνεται η οπτασία εκείνη που θα τον οδηγήσει με ασφάλεια μέσα στη κόλαση που τον περιβάλει. Υπάρχει αυτή η γυναίκα; 
Η Αιμιλία ήταν μια γυναίκα που υπήρξε στη ζωή ως τη μοίρα που είχε ξεχωριστές ικανότητες και που αφού πόνεσε και στάθηκε όρθια, είχε τη δύναμη να κινήσει τα νήματα. Άλλες φορές αυτό ήταν κατάρα κι άλλες ευλογία.

Είστε δασκάλα και συγγραφέας. Ο ένας ρόλος συμπληρώνει τον άλλον ή είναι σε κόντρα; 
Δασκάλα και συγγραφέας είναι δύο ρόλοι που πραγματικά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αλλά ταυτόχρονα έχουν και πολλά κοινά στοιχεία. Απαιτούν αγάπη, υπομονή κι επιμονή, πίστη κι αφοσίωση στους ανθρώπινους χαρακτήρες.

Το ανά χείρας βιβλίο σας αποτελεί κι ένα φόρο τιμής σε προσωπικά σας βιώματα; Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Απαιτεί ψυχικά ξεκαθαρίσματα; 
Απόλυτα εύστοχη ερώτηση. Κάθε βιβλίο απαιτεί ένα κομμάτι της ψυχής του συγγραφέα για να γραφτεί. «Το μερτικό των αγγέλων» είναι ένα βιβλίο όπου τα προσωπικά βιώματα υπερτερούν της μυθοπλασίας. Για να γραφτεί χρειάστηκε να βουτήξω σε βάθη της ψυχής μου, που προτιμούσα να αγνοώ. Ήταν μια επώδυνη διαδικασία, που τελικά έφερε κάτι πολύ καλό, τη λύτρωση.

Θα θέλατε ένα βιβλίο σας να μεταφερθεί στη τηλεόραση;
Σίγουρα η ματαιοδοξία του ανθρώπου,  ως καθημερινό κομμάτι του χαρακτήρα του, οδηγεί σε μια θετική απάντηση. Ωστόσο, η τηλεόραση είναι ένα μέσο που πολλαπλασιάζει σε υπέρτατο βαθμό την έκθεση. Κι αυτό μπορεί να κάνει καλό στην εμπορική προστιθέμενη αξία του συγγραφέα, αλλά όχι και στην ψυχή του.  Έτσι, είμαι επιφυλακτική σε μια τέτοια προοπτική.

Τα στοιχεία έρωτας και γυναίκα δε λείπουν από τη μυθοπλασία. Τι ρόλο έχει ο έρωτας στη ζωή μας;
Ο έρωτας είναι η ανάσα της ψυχής. Είναι η δύναμη που κινεί τη ζωή και οδηγεί στην αγάπη. Για τον έρωτα ο άνθρωπος είναι ικανός να κινήσει γη και ουρανό, αρκεί να το θέλει.

Διαβάζετε; Ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμάτε; 
Διαβάζω πολύ. Το διάβασμα για μένα είναι εξίσου απαραίτητα όπως το φαγητό και το νερό. Διαβάζω τα πάντα ανάλογα με την ψυχολογική διάθεση της στιγμής. Ιδιαίτερη αδυναμία έχω στο ιστορικό μυθιστόρημα.

Τα νέα παιδιά πως θα τα φέρουμε κοντά στα βιβλία; Στη Γαλλία έχουν παράδοση πι οικογένειες να αφιερώνουν ώρα βιβλίου. 
Το παράδειγμα της Γαλλίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο. Αυτό που οι γονείς οφείλουν να δώσουν προσοχή και χρόνο είναι πρωταρχικά να γίνουν οι ίδιοι αναγνωστικά πρότυπα για τα παιδιά τους. Να αφιερώνουν μία ώρα κάθε μέρα ως οικογένεια στο βιβλίο, να συζητούν μαζί τους για τα βιβλία και να επισκέπτονται τακτικά βιβλιοθήκες, οι οποίες με την οικονομική κρίση προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στο φιλαναγνωστικό κοινό.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για τη τιμή της παραχώρησης αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία και να σας ρωτήσω για τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια.
Είναι δική μου χαρά και τιμή να συνομιλώ μαζί σας. Από καρδιάς σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, την αγάπη και την αγκαλιά που δώσατε απλόχερα σε μένα και στο βιβλίο μου. Τα μελλοντικά συγγραφικά μου σχέδια περιλαμβάνουν δύο βιβλία που σε βάθος εύχομαι να φτάσουν στα χέρια των αναγνωστών. Δύο βιβλία ξεχωριστά κι αγαπημένα.
Εύχομαι ολόψυχα σε εσάς και στους αγαπημένους μου αναγνώστες να μη σταματήσουν ποτέ να ταξιδεύουν στο όνειρο και στη ζωή τους να διεκδικούν κάθε στιγμή το μερτικό τους.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

https://www.statusvoice.gr/2018/03/blog-post_51.html?m=1

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *