Η Μιλάντα Σαρικιαχίδου διαβάζει για την Κουλτουρόσουπα το βιβλίο των Έφη Καγξίδου & Λίνα Σπεντζάρη “Χωρίς Συγγνώμη”

Εδώ και λίγο καιρό οι εκδόσεις Έξη συζητούνται όλο και περισσότερο στα φιλαναγνωστικά σοκάκια. Ιστορίες βασισμένες σε αληθινές μαρτυρίες, βγαλμένες από το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Γραμμένες λητά, κατανοητά, προσβάσιμα στο αναγνωστικό κοινό, χωρίς να ταλαιπωρούν με περιγραφές αμέτρητες. Θα εκτιμήσεις σίγουρα και την μεγαλύτερη γραμματοσειρά, ένα κλικ πιο μεγάλη από την συνηθισμένη αλλά σίγουρα πιο ξεκούραστη η ανάγνωση.

Πάμε λοιπόν!

Χειμώνας, 1949. Σε ένα νησί του Ιονίου πελάγους. Ένας πατέρας αγνοείται. Η καρδιά μιας μάνας σπαράζει ξέροντας πως ο μόνος τρόπος να προστατέψει τα παιδιά της είναι να τα αποχωριστεί. Ένα σπιτικό διαλύεται, σκορπάει. Έτσι, η Φωτεινή καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγίας των Βράχων και ο μικρός Γεράσιμος στην Παιδόπολη των Ιωαννίνων. Δύο παιδιά που πρέπει να ξεφύγουν από το παρόν για να διεκδικήσουν το μερίδιό τους στο μέλλον.

Λίγα χρόνια μετά, η Φωτεινή καταφέρνει να δραπετεύσει μακριά από όλους εκείνους που την πρόδωσαν. Για μια στιγμή στέκεται. Kοιτάζει προς τη μεριά του χωριού. «Τον αδερφό μου! Πρέπει να βρω τον αδερφό μου!» σκέφτεται απελπισμένη και τρέχει προς το λιμάνι. Μα η μοίρα την οδηγεί στην αυλή του Καθολικού μοναστηριού, στην αγκαλιά της Σερένας Τζέρβι.

Καλοκαίρι, 1973. Το αναπάντεχο τηλεφώνημα που δέχεται ο Ρωμανός Σκιαδάς από το μοναστήρι της Παναγίας των Βράχων, τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα μυστικό καλά κρυμμένο για πολλά χρόνια. Μια τραγική αδικία αναζητάει την αλήθεια της δικαίωσης. Πρέπει να βρει την άγνωστη για αυτόν Λουτσία Τζέρβι, προκειμένου να της αποκαλύψει όσα του εξομολογήθηκε η αδελφή Ταξιαρχία. Η συνάντησή τους θα κάνει το χρόνο να γονατίσει μπροστά τους. Ένας όρκος, που μέσα του γεννιέται ένας έρωτας. Η Λουτσία πρέπει να του αποκαλύψει ποια πραγματικά είναι. Μαζί θα αναζητήσουν τα ίχνη του χαμένου της αδερφού και μιας απαγωγής που καθόρισε το μέλλον της.

Αξίζει να το διαβάσεις για την πληγωμένη κοινωνία του. Καταπιάνεται και μεταφέρει με μεγάλο σεβασμό την ρετσινιά του αριστερού. Οι ήρωες υποφέρουν διότι υπάρχει η πεποίθηση ότι ο αγνοούμενος πατέρας υπήρξε αριστερός, μια ολόκληρη κοινωνία προσπαθεί να τους στιγματίσει, να τους τιμωρήσει, να αντιστρέψει την εικόνα του στοργικού πατέρα με αυτή ενός δημοσίου κίνδυνου.

Στη συνέχεια οι κλειστές πόρτες μιας Μονής. Πόσα εγκλήματα δεν έχουν καταγραφεί πότε πίσω απ αυτές τις πόρτες. Παιδιά που χάνονται και κρυφά υιοθετούνται η κορίτσια που παντρεύονταν μπεκρήδες με το ζόρι δια την αποκατάσταση τους. Τα ελληνικά μοναστήρια δε διαφέρουν.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου καταπιάνεται και με το μέγα θέμα των παιδοπόλεων της αγαπητής βασιλίσσης Φρειδερίκης. Μεταφέρονται με μεγάλη αληθοφάνεια η καθημερινότητα και η αντιμετώπιση των αγοριών αυτών, καταγγέλεται έμμεσα η πλύση εγκεφάλου που γίνεται, γιατί ποιος μπορεί να ξεχάσει τον εγκλεισμό του στα ορφανοτροφεία, και μάλιστα αυτά της Φρειδερίκης, εκεί όπου κατά πολλούς «αλλοιώθηκαν συνειδήσεις», κατ’ άλλους σώθηκαν ψυχές και ζωές που μπορεί να χάνονταν σε μια κατεστραμμένη από τον φονικό Εμφύλιο Ελλάδα, τσαλακωμένη ως το μεδούλι;

Άφησε το στην άκρη επειδή ίσως βρεις κουραστικό το γεγονός τόσων πολλών θεμάτων σε μια και μόνο ιστορία. Ίσως πάλι σε κούρασαν οι δακρύβρεχτες ιστορίες τον παθών της πατρίδας μας.

Ένα βιβλίο γραμμένο από δύο φίλες, την Εφη Καγξίδου και την ΛίναΣπεντζάρη, συγγραφείς και παλιότερων πετυχημένων βιβλίων που καταπιάνεται με τις βαθιές κοινωνικές πληγές. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ρέει σαν νερό, βασίζεται στα γεγονότα και δεν κουράζει των αναγνώστη. Ένας αινιγματικός τίτλος που διασαφηνίζεται στο τέλος, ήρωες πολλοί και απολύτως ζωντανοί. Ένα βιβλίο που συγκινεί βαθειά και αγγίζει την καρδιά.


Βαθμολογία: 3,8 / 5

Μιλάντα Σαρικιαχίδου, Κουλτουρόσουπα 

«Χωρίς συγγνώμη»: μια αληθινή ιστορία μέσα από τα χαλάσματα του εμφυλίου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. (kulturosupa.gr)

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *