Η Έλια Κουρή γράφει για το βιβλίο “Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ”

Αισθηματικό, ερωτικό αλλά και με κοινωνικές προεκτάσεις είναι το νέο μυθιστόρημα της Θεώνης Μπριλή με τίτλο Όσα δεν τόλμησα να ονειρευτώ. Με αφετηρία τη σχέση ενός ζευγαριού, της Θάλειας και του Φίλιππου, η οποία περνά κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου μέχρι να στεριώσει, καθώς αμέτρητα εμπόδια εμφανίζονται συνεχώς, δολοπλοκίες, και ένα παρελθόν αυτό της Θάλειας που την έχει κάνει κομμάτια συναισθηματικά, η συγγραφέας μας δείχνει πως όταν η αληθινή και βαθιά αγάπη εμφανιστεί και επιμείνει και υπομείνει υπερνικά όλα τα εμπόδια και κυριαρχεί αλώβητη και νικήτρια. Σε αυτό βοηθάει το χτίσιμο του χαρακτήρα του Φίλιππου, ένας χαρακτήρας τόσο ολοκληρωμένος, γνήσιο αρσενικό παλαιάς κοπής, θα έλεγα, που δεν το βάζει κάτω, παλεύει μέχρι τελικής πτώσεως ώσπου να κατακτήσει τη Θάλεια και το κυριότερο να τη βοηθήσει να ξεκολλήσει από ένα παρελθόν που την έχει συνθλίψει κυριολεκτικά.

Το κλειδί του μυθιστορήματος είναι ο γρήγορος ρυθμός του, η δόμηση των κεφαλαίων ώστε να μην αφήνουν κενά στην υπόθεση αλλά και στα κατάλληλα σημεία υπάρχει η ένταση και η αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί παρακάτω. Επίσης, το χτίσιμο των χαρακτήρων. Είναι άρτια σκιαγραφημένοι, εκρηκτικοί πολλές φορές,  αλλά το κυριότερο είναι ότι η συγγραφέας σκάβει κυριολεκτικά στα άδυτα της ψυχής τους, φανερώνει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις τους, τα διλήμματά τους, τις ενοχές τους. Γιατί το μυθιστόρημα που φτιάχνει δεν είναι μόνο ερωτικό, είναι μια ωδή στη φιλία και στις φιλικές αλλά και διαπροσωπικές σχέσεις. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, η Μάρθα και ο Αργύρης, η Έλλη και ο Χρήστος στέκονται φίλοι πραγματικοί στις χαρές αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές του ζευγαριού. Βράχοι, τους συμπαραστέκονται αλλά και τους βοηθούν να εμπιστευθούν ξανά ο ένας τον άλλο. Ξεσκεπάζουν τις δολοπλοκίες και τις ίντριγκες εις βάρος τους, γιατί ποιος δεν θα ζηλέψει με φθόνο μια τόσο βαθιά αγάπη, μια τόσο τέλεια σχέση; Όμως όταν η σχέση είναι χτισμένη πάνω σε γερά θεμέλια, έχει περάσει από το στάδιο της φιλίας, της γνωριμίας του ενός με τον άλλο και δεν είναι ρηχή και επιφανειακή, γιατί μια φορά η τύχη σου χτυπά την πόρτα, πρέπει να είσαι έτοιμος ή έτοιμη να αρπάξεις το ρίσκο ή την ευκαιρία και να ζήσεις τη στιγμή και όπου σε βγάλει. Όταν δε, έχεις περάσει και ένα δύσκολο παρελθόν παλεύοντας ως παιδί αλλά και ως ενήλικας με την ορφάνια και την έλλειψη γονεϊκής αγάπης λόγω κάποιων συνθηκών αυτό καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο. Χρειάζεται προσοχή, οξυδέρκεια νου αλλά και σίγουρα να μην προσπεράσεις την ευκαιρία.

Το μυθιστόρημα είναι γρήγορο, ανατρεπτικό, έχει ένταση, ερωτισμό και προσφέρει στον αναγνώστη ποικιλία συναισθημάτων. Από την πρώτη σελίδα έρχεται αντιμέτωπος με μια απλή γραφή και γλώσσα που πολλές φορές γίνεται χυμώδης, χειμαρρώδης και εκρηκτική για να περιγράψει τη σφοδρότητα του έρωτα και τις αισθησιακές ερωτικές στιγμές. Στα συν του βιβλίου περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η συγγραφέας αποφεύγει τα κλισέ και τη μετατροπή του κειμένου σε μια γλυκανάλατη και κοινότοπη αφηγηματική ιστορία.

Για κάποια βιβλία έρχεται πάντα η κατάλληλη στιγμή για να τα διαβάσεις και για αυτούς που «ξέρουν» να διαβάζουν εις βάθος και όχι επιφανειακά, πάντα θα υπάρχει κάτι να αποκομίσουν. Και εδώ δεν είναι άλλο από τη δύναμη του έρωτα και της αγάπης, ότι αξίζει να επιμένεις για να κατακτήσεις τον άλλον και επιβάλλεται να έχεις στη ζωή σου δυο τρεις φίλους αληθινούς, που θα ‘ναι πάντα δίπλα σου σε χαρές και λύπες και θα σε βοηθήσουν να αντιπαλέψεις τη μοναξιά σου.

www.femalevoice.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *