Το 1991 η απόσχιση της Γεωργίας από την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και η άρνηση των περιοχών Νότιας Οσετίας, Αζαρίας και Αμπχαζίας να παραμείνουν στο Γεωργιανό κράτος οδήγησε σ’ έναν πόλεμο που κατέστρεψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Με χρονική αφετηρία επομένως τις παραμονές του προαναφερόμενου Γεωργιανού εμφυλίου πολέμου, η Μαρία Πέττα αρχίζει να ξεδιπλώνει την ιστορία της Ελισσώς στο ομώνυμο βιβλίο της «Ελισσώ, η ορφανή κόρη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έξη.
Στο εν λόγω έργο, ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία μιας ελληνικής οικογένειας που εξαναγκάζεται να ξεπουλήσει την περιουσία της και να εγκαταλείψει το σπίτι της για να αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα.
Η φυγή και ο δρόμος της προσφυγιάς θα φέρουν τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με πολλούς κινδύνους και οι συνθήκες θα τους προκαλέσουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους ενάντια στους προσωπικούς τους δαίμονες. Τα φερόμενα θύματα θα αναλάβουν τον ρόλο του θύτη και όσα θεωρούνται δεδομένα θα ανατραπούν υπό το βάρος των εξελίξεων και των διεκδικήσεων μιας κοσμικής ισορροπίας.
Η οχτάχρονη Ελισσώ θα μεγαλώσει μέσα σ’ έναν ψεύτικο κόσμο που θα την προστατεύσει από τη βάναυση αλήθεια που το ίδιο της το μυαλό αποδιώχνει. Ως τη στιγμή όμως που η αυλαία θα ανοίξει και οι προβολείς θα φωτίσουν τις πραγματικές διαστάσεις της ζωής και της Μοίρας.
Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, η συγγραφέας δεν εστιάζει στα ιστορικά γεγονότα, αλλά στη ψυχογράφηση των ηρώων και τη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων τους. Η τοιχογραφία του μυθιστορήματος συντίθεται συνεπώς από τη ζωή των βασικών προσώπων, αλλά και από τη θεματική ουσιωδών προβλημάτων όπως ο αλκοολισμός, η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση σε όλες τις εκφάνσεις της.
Σταδιακά, η σκληρότητα θα απαιτήσει την ανταπόδοσή της και το ψέμα θα μετατραπεί σε αναγκαίο, αλλά και επώδυνο ρυθμιστή. Οι πρωταγωνιστές θα έχουν την ευκαιρία επιλογής και οι τέσσερις βασικές ηρωίδες, η Σύλβα, η Ελισσώ, η Ειρήνη και η Ουρανία, θα ενσαρκώσουν ετερόκλητες μορφές διαχείρισης επίπονων καταστάσεων, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να αναρωτηθεί αν είναι δυνατόν να βιώσει κάποιος τόσο πόνο. Η αναφορά της δημιουργού όμως στο προλογικό σημείωμα ότι τα γεγονότα και ορισμένοι από τους χαρακτήρες βασίζονται σε αληθινή ιστορία, υπενθυμίζουν ότι συχνά η ζωή καταστρώνει περίπλοκα σχέδια. Το θέμα είναι, εάν το κάθε άτομο είναι έτοιμο να αντιταχθεί σε οτιδήποτε αντιβαίνει τη θέλησή του.
Ισμήνη Χαρίλα
http://www.writersgang.com/