Η Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου συνομιλεί με τη Βικτωρία Προβίδα με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου

«Για μια σταγόνα ευτυχίας» Μιλήστε μας για το βιβλίο σας
Είναι η ιστορία δυο οικογενειών, άρρηκτα δεμένων με σχέσεις αγάπης, φιλίας, έρωτα, αλλά και ανεκπλήρωτων επιθυμιών, μυστικών, ψεμάτων. Η αρχή της τοποθετείται στο Καρπενήσι, το 1944, με τη γέννηση των δυο κεντρικών ηρώων, του Φωκά και του Γιάννη. Η λήξη της φτάνει ως το ‘σήμερα’ ακολουθώντας στο πέρασμα των χρόνων τις απρόβλεπτες και ανατρεπτικές συναισθηματικές διαδρομές τους.

Η καρδιά ενός ανθρώπου πάντα κρατά τα δυνατά αισθήματα και μας τα αφήνει σαν ποιοτική κληρονομιά. Οι ήρωές σας το έζησαν αυτό. Ποιον ήρωα του βιβλίου σας ξεχωρίσατε ;
Τον Γιάννη, που η στάση ζωής του αποδεικνύει αυτό που ονομάζετε «ποιοτική κληρονομιά». Δεν είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων που διαδραματίζονται στο βιβλίο, είναι όμως ο άνθρωπος της προσφοράς και της θυσίας, ο «ηθικά» ανώτερος.

Είμαστε ευτυχισμένοι; Τι είναι ευτυχία;
Μπορούμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι μόνο για κάποιες στιγμές. Για την ευτυχία δεν υπάρχει ορισμός, κάθε ένας από εμάς τη βιώνει διαφορετικά, όπως την βλέπουν τα μάτια της ψυχής του.

Τι είναι αγάπη;
Αγάπη είναι το παν στη ζωή, η κινητήριος δύναμη που δίνει νόημα σε κάθε μας στιγμή.

Αξίζει να θυσιαστεί κάποιος για έναν έρωτα;
Για «έναν» έρωτα ίσως όχι, για τον «απόλυτο» έρωτα, σίγουρα ναι!

Πρέπει να διεκδικούμε το πρόσωπο που αγαπάμε ή όχι;
Πρέπει να το διεκδικούμε μέχρι το σημείο που δεν θα θίγεται η αξιοπρέπειά μας και οι κανόνες που υπαγορεύει η συνείδησή μας.

Υπάρχει μια ηρωίδα του βιβλίου σας που σας εκφράζει;
Όλες έχουν κάποιο γνώρισμα που με εκφράζει, διαφορετικά οι χαρακτήρες που περιγράφω δεν θα «έβγαζαν» αλήθεια, τουλάχιστον αυτή που προσπάθησα να τους προσδώσω.

Υπομονή, πίστη, αγάπη αυτές οι αρετές επιβιώνουν σήμερα στους νέους;
Σε μερικούς επιβιώνουν και τους εξελίσσουν σε ανθρώπους με ιδανικά, σε άλλους υποκύπτουν στις προσταγές του εγωισμού και της μικροπρέπειας, κάνοντάς τους να χάνουν το αληθινό νόημα της ζωής που περικλείουν τα προαναφερθέντα.

Πώς ξεκίνησε για σας το ταξίδι της συγγραφής;
Από την εφηβική ηλικία γεννιούνταν μέσα μου ιστορίες μ’ έναν ανεξήγητο, μαγικό τρόπο. Άρχισα να δίνω στους ήρωές μου υπόσταση μέσα από σελίδες, στην αρχή αποτυπωμένες σε χαρτί, κατόπιν από την οθόνη ενός υπολογιστή στα χρόνια της ωριμότητάς μου, όταν μπορούσα ν’ αφιερώσω χρόνο σ’ αυτό που αγαπούσα.

Γράφετε κάτι καινούργιο;
Πάντα γράφω κάτι καινούργιο, γιατί η ενασχόληση αυτή με γεμίζει, αλλά δεν εγκαταλείπω και τα παλαιότερα μυθιστορήματά μου. Συνεχώς θέλω ν’ αλλάζω, να διορθώνω κάτι, μέχρι να πειστώ πως το κείμενο θα ταξιδέψει τους αναγνώστες, όπως ταξιδεύει εμένα.

Πόσο καιρό σας πήρε να γράψετε το βιβλίο σας;
Ακριβώς αυτή η απάντηση, δένει με την παραπάνω ερώτηση. Άρχισα να γράφω το «Για μια σταγόνα ευτυχίας» επτά χρόνια πριν και το άφησα από τα χέρια μου όταν πήρε τον δρόμο της έκδοσής του, δηλαδή δυο χρόνια πριν.

Η ιστορία του βιβλίου είναι μυθοπλασία ή σας την έχει διηγηθεί κάποιος
Είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας κι αυτό μου δίνει την ευχέρεια να μη βάζω όρια στη φαντασία, αλλά να την αφήνω ελεύθερη, ακόμη και στην υπερβολή της.

Βασιλική Ευαγγέλου – Παπαθανασίου
Female Voice

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *