Ένα δαιδαλώδες ταξίδι ανακαλύψεων μέσα στις σκιές των χρόνων, της Κατερίνα Σιδέρη

Το βιβλίο Χρυσό Αίμα, του Θεόφιλου Γιαννόπουλου είναι ένα ταξίδι με αμείωτο ενδιαφέρον στην Κωνσταντινούπολη,  στα γραφικά σοκάκια της πόλης, στα παλιά καφενεία που σερβίρουν τσάι με μήλο, στις γεμάτες μυρωδιές από μπαχαρικά και αρώματα υπαίθριες αγορές που όλοι οι δρόμοι της πόλης, καταλήγουν στην πονεμένη και θλιμμένη βασίλισσα Αγία Σοφία.

Οι φρουροί του φωτός πανάρχαια οργάνωση με ιδρυτή τον φιλόσοφο Αριστοτέλη, με τα μέλη της κυνηγημένα και απειλούμενα σε κάθε τους βήμα από το τάγμα των μυστικών, θα προσπαθούν να ανακαλύψουν τα χαμένα κλειδιά της Αγίας Σοφίας μέσα από έναν κυκεώνα δοκιμασιών στην κόψη του ξυραφιού, που θα τους επιφέρει μοναδικές ανακαλύψεις και ιερά αντικείμενα επιμελώς κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα των εχθρών τους.

Τα καρφιά της Σταύρωσης, πανάρχαια χρυσά δαχτυλίδια ικανά να ξεκλειδώνουν κάρες, ένα αγκάθινο επιχρυσωμένο στεφάνι, ένα Χριστόγραμμα, ένα ολόχρυσο βασιλικό σκήπτρο και πολλοί αρχαίοι πάπυροι, όλα αμύθητης αλλά και ιστορικής αξίας είναι μερικά από εκείνα τα μυστικά αντικείμενα που υπομονετικά περιμένουν τόσα χρόνια, να αποτελέσουν κρίκους της αλυσίδας επίλυσης ενός απροσδόκητου γρίφου.

Ιστορίες και θρύλοι για τον Μαρμαρωμένο βασιλιά, ιστορικά στοιχεία και ονόματα όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Ιουστινιανός, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η Θεοδώρα, ο Ιουστίνος, ο Θεόκτιστος Καλαμάτης, η Αγγέλα Ρωμανού, ο Ιωάννης Ιταλός, η Αγία Ελένη αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος, θα δώσουν τη δική τους χροιά στην καθηλωτική ιστορία του βιβλίου και θα προσπαθήσουν να συνδράμουν στη λύση του μυστηρίου που καλούνται να αποκαλύψουν οι δυο φίλοι, ο Άγγελος και ο βυζαντινολόγος Κωνσταντίνος, τους οποίους γνωρίσαμε στο βιβλίου Αγκάθινο στέμμα, παράλληλα με την κατάστρωση σχεδίου για την λύση της απαγωγής της Αλεξάνδρας, εκλεκτής του Άγγελου, που έπεσε θύμα των περιστάσεων.

Μια μύηση στο τάγμα, ένα άχρωμο τατουάζ, ένας προδότης που καραδοκεί να σφετεριστεί τα λάφυρα προς όφελός του και επιλογές που πρέπει να ζυγίσουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας θα σας κρατήσουν την αγωνία στα ύψη, μέχρι τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.

Η μονή Μπαλουκλή γνωστή για την κατανυκτική της ατμόσφαιρα, τα σκαλοπάτια μετ’ εμποδίων, το σιντριβάνι που θα αποκαλύψει ένα ακόμη πολύτιμο στοιχείο, τρομακτικές κατακόμβες, υπόγειες σκάλες, σκοτεινά δωμάτια ξεχασμένα από το χρόνο, υγρές στοές και τάφοι που φιλοξενούν μυστικά και ντοκουμέντα θα εξάπτουν τη φαντασία μας και θα μας μεταφέρουν νοερά στους δρόμους της Πόλης που κάποτε αποτέλεσε το στολίδι των χριστιανών.

Η φράση που επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας, θεωρώντας ότι αντιπροσωπεύει επάξια το βιβλίο του Θεόφιλου Γιαννόπουλου, είναι η παρακάτω:

Είναι κάποιες στιγμές, που μένουν για πάντα χαραγμένες μέσα σου, ανεξίτηλα όμορφες, συγκλονιστικά μοναδικές. Λες και το χέρι του Θεού τις έπλασε έτσι, ώστε να σου χαρίσει αρμονία, γαλήνη και ένα στίγμα για τον άυλο κόσμο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έξη και σίγουρα για τον συγγραφέα του θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα ακόμη απρόσμενο και δαιδαλώδες ταξίδι ανακαλύψεων μέσα στις σκιές των χρόνων, για τους ήρωές μας.

Κατερίνα Σιδέρη 

Χρυσό Αίμα, του Θεόφιλου Γιαννόπουλου | τοβιβλίο.net (tovivlio.net) 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *